Oud-oorlogsvlieger Griffin op pelgrimstocht naar Emst

door Jan Visser. donderdag 04 november 2010 | 06:44

 

EMST - Ze waren al lang en breed gepensioneerd toen ze elkaar na vijftig jaar weer ontmoetten. Oud-oorlogsvlieger David Griffin (90) uit Australië en boer Teunis Tiemens (87) uit Emst.

Inmiddels is Griffin kind aan huis bij de familie Tiemens, waar hij in 1943 voor één nacht onderdak kreeg als de enige overlevende van een neergestorte Britse Halifax bommenwerper. Voor de vierde keer gaat de kwieke Brit op bezoek bij Teunis, bij wie hij die nacht in de bedstee mocht slapen.

,,Ik durf niet in dat ding," zegt Teunis Tiemens (87) opeens zeer beslist: ,,Hij wil dat ik bij hem in Australië op bezoek kom." David Griffin (90) lacht en klopt de oude boer op zijn schouder. ,,Ik kan niet begriep'n dat ie geen Nederlands spreekt," zegt hij als het antwoord over lange vliegreizen hem ontgaat. Griffin: ,,Taal is geen beletsel voor Teun en mij, wij verstaan elkaar ook zo wel," en hij slaat Teun nog eens hartelijk op zijn schouder. Hij beschouwt zijn bezoek aan de familie Tiemens als een pelgrimstocht en Nederland met zijn vriendelijke bewoners als zijn heilige land. Voor misschien wel de duizendste keer vertelt hij hoe hij als enige overlevende van een Halifax bommenwerper in een weiland in Emst terecht kwam. Geslapen hebben ze eigenlijk niet in die bange oorlogsnacht. De Duitsers zochten net zo lang tot ze het zevende bemanningslid van de bommenwerper hadden gevonden. De volgende dag werd hij gevangen genomen en als krijgsgevangene via Duitsland naar Polen getransporteerd. Teunis hangt aan zijn lippen als hij vertelt over 'Camp 357 in the Bergen Belsen area' waar niets meer te eten was en over de ontsnapping aan het eind van de oorlog. Pas in 1995 keert de dan 75-jarige Griffin terug naar de plaats waar hij zulke sterke herinneringen aan heeft overgehouden. Naar de familie Duinstee in Vaassen waar hij bij elk bezoek aan Nederland weer gastvrij onderdak krijgt en naar de familie Tiemens. Dan betrekt zijn gezicht als hij vertelt dat hij ook gekomen is om de omgekomen bemanningsleden van het neergestorte toestel te herdenken. Hij is een poosje stil en kijkt dan naar een knulletje dat in de woonkamer speelt. De kleinzoon van Teunis is naar David vernoemd omdat zijn moeder Renate Pannekoek wilde dat die naam in de familie zou blijven voortbestaan. ,,Omdat David zo'n mooi persoon is en altijd positief."

Over een week vliegt hij weer terug naar het stadje Orange in New South Wales (Australië).

Vanavond om half 11 wordt er in de late editie van Hart van Nederland op SBS6 aandacht besteed aan David Griffin en zijn bezoek.

Home