Plan voor herbouw van authentieke hooiberg op landgoed 't Hanendorp

EMST - De familie Pannekoek is van plan om een hooiberg te herbouwen op landgoed 't Hanendorp. De huidige oude hooiberg op het erf bij het landgoed is sterk vervallen.

De herbouw is in de eerste plaats bedoeld om cultureel erfgoed te herstellen, laat de familie weten. Het plan gaat uit van een eenvoudige, authentieke en streekeigen hooiberg. Daarnaast kan de hooiberg worden gebruikt voor educatieve doeleinden, bijvoorbeeld om schoolkinderen iets te vertellen over het Veluwse cultuurlandschap. Het landgoed is opengesteld voor het publiek. Er lopen verschillende wandelroutes via het landgoed naar de bossen die worden beheerd door het Geldersch Landschap en jaarlijks voeren routes van enkele grote wandelevenementen over het terrein. Nu is het ook al zo dat geregeld kinderen van de plaatselijke basisschool worden uitnodigd om kennis te maken met de cultuurhistorie.

Bedoeling is dat de hooiberg onder meer wordt gebruikt als ontvangstplek voor schoolkinderen.

De initiatiefnemers, van wie het bouwplan inmiddels is beoordeeld door de afdeling vergunningverlening en de rayonarchitect, hebben de gemeente gevraagd om een bijdrage. Burgemeester en wethouders willen drie mille bijdragen, hebben ze besloten. Het project past in het beleid om Epe te profileren als cultuurhistorisch centrum van de Veluwe. Daarvoor is een potje beschikbaar van 22 mille. Voor dit jaar zijn de uitgaven daaruit beperkt geweest. Er is alleen een subsidie verstrekt van acht mille voor het opstellen van een historische canon van Epe.

De gemeentelijke bijdrage behelst twintig procent van de totale investering. Daarnaast heeft de familie Pannekoek via het ANWB-Cultuurfonds een bijdrage toegezegd gekregen van 2500 euro

 

Home