Voor u gelezen in De Stentor, september 2012. Buurtzorg: 'Als ik bel, weten ze wie ik ben'

Gwenda Kuipers van Buurtzorg helpt mevrouw Sondorp (88). Beiden zijn tevreden met de manier van werken van Buurtzorg Vaassen-Emst. foto Kevin Hagens

VAASSEN - Buurtzorg Vaassen-Emst draait nu een half jaar. Tot volle tevredenheid van medewerkers en cliënten. De medewerkers kunnen hun taken meer naar eigen inzicht invullen en de cliënten krijgen een beperkt aantal hulpverleners over de vloer.

Iedere medewerker van Buurtzorg heeft, samen met een maatje, de zorg over een vast aantal mensen. Daarnaast zorgen de ander Buurtzorgers ook voor hen. 

Maar het aantal 'vreemde gezichten in huis' blijft beperkt. Juist dat is de kracht van Buurtzorg, persoonlijke aandacht. De cliënten hebben twee 'hulpen' waarmee het meeste contact is. 

In Vaassen bestaat de groep uit negen personen. "We kunnen tot maximaal twaalf groeien. Dan wordt weer een nieuwe groep gestart. Juist om te zorgen dat het contact zo persoonlijk mogelijk is. De cliënten kennen ons bij naam en natuurlijk is dat andersom ook zo. Juist dat kleinschalige maakt het werk zo boeiend", stelt Hennie Kamphuis enthousiast vast. Buurtzorg is een organisatie die thuiszorg biedt op een zo efficiënt mogelijke manier. Eén iemand die alles in huis heeft om de thuissituatie zo comfortabel mogelijk te maken.

De korte lijnen worden door alle medewerkers als grootste pluspunt gezien. Dat is ook de ervaring van mevrouw Sondorp. De 88-jarige Vaassense moet door een chronische ziekte terugvallen op thuiszorg. "Het is net een graadje persoonlijker, directer en kleinschaliger dan ik eerder heb ervaren. Ik heb twee vaste verzorgers, maar ook de anderen van Buurtzorg ken ik allemaal bij naam. En nog belangrijker: zij kennen mij. Als ik bel, weten ze wie ik ben. Juist dat persoonlijke spreekt mij bij Buurtzorg erg aan", aldus mevrouw Sondorp. 

Ze komt zelf uit het onderwijs en heeft de overgang van de gezellige kleine mavo naar de grotere scholengemeenschappen meegemaakt. "Ik denk dat heimwee naar die gezellige school voor mij de doorslag gaf om te kiezen voor deze vorm van zorg. Je bent geen nummer, maar hebt een naam."

Het team van Buurtzorg Vaassen kende een vliegende start. Gwenda Kuipers: "We zijn vanaf het eerste moment druk met cliëntenzorg. Toch is er rust, omdat we alles zelf zo goed mogelijk kunnen invullen. Ze vragen me vaak wie de baas is. Maar wij hebben geen managers, overleggen samen. Natuurlijk kunnen we terugvallen op een kleine groep in Almelo, waar Buurtzorg gestart is. Maar verder gaat hier alles in honderd procent vertrouwen en een goede samenwerking."

Home