Voor u gelezen op www.epernet.nl

Geschreven door Jan Stenvert |

 

Kijkje bij historie- en dierenrijk plekje in Emst

http://www.epernet.nl/images/Jan/juni/Emsterhof/emsterhofvoorop.jpgSjoerd en Martien Bokma hielden vandaag open huis in hun historierijke boerderij de Emsterhof aan de Brinkerweg in Emst. De hele dag kregen ze mensen op het erf die hun opstallen, veestapel en land kwamen bewonderen.

De Bokma’s deden mee aan de open dag van de Vereniging Het Brandrode Rund. Dat is een koeienras dat behoort tot het MRIJ-type (Maas Rijn IJssel) en heel makkelijk te houden is. Het zijn sterke, rustige, vriendelijke en weinig eisende koeien die als de winters niet al te streng zijn, het hele jaar buiten kunnen blijven, goed bestand zijn tegen ziekten en zich goed kunnen aanpassen aan hun leefomstandigheden. Ze danken hun rasnaam aan hun zwartrode kop, die ook wel als ‘geblakerd rood’ wordt aangeduid.

http://www.epernet.nl/images/Jan/juni/Emsterhof/emsterhof%20(4).jpg

Een brandrode koe met haar kenmerkende 'geblakerd rode' kop met hoorn.

Sjoerd en Martien Bokma houden de dieren voornamelijk uit liefhebberij, al verdienen ze er wel wat aan. Ze hebben acht koeien, vijf stieren en wat jongvee. Bovendien houden ze onder meer wat paarden en een kudde schapen.

De Emsterhof in de buurtschap Westendorp, vlak naast het oude spoorbaantracé, is één van de oudste boerderijen in de gemeente Epe. De geschiedenis van de boerderij gaat terug naar 1313, toen ze als ‘den hoff thoe Empss’ als bezit van ridder Heribert van Putten werd genoemd. Evert de Jonge van de historische vereniging Ampt Epe schreef er een interessant verhaal over dat onder meer hier te lezen is.
De gastvrije Bokma’s hadden de hele dag aanloop en moesten honderduit vertellen over hun prachtige koeien en boerderij.

http://www.epernet.nl/images/Jan/juni/Emsterhof/emsterhof%20(14).jpg

Enkele koeien zijn drachtig, andere hebben al gekalfd.

http://www.epernet.nl/images/Jan/juni/Emsterhof/emsterhof%20(5).jpg

De Bokma's hadden de hele dag door aanloop.

http://www.epernet.nl/images/Jan/juni/Emsterhof/emsterhof%20(15).jpg

Sjoerd en Martien (midden) moesten honderden vragen beantwoorden.

http://www.epernet.nl/images/Jan/juni/Emsterhof/emsterhof%20(11).jpg

Twee brandrode stieren met op de achtergrond een ander stukje geschiedenis van Emst, de voormalige mengvoederfabriek.

http://www.epernet.nl/images/Jan/juni/Emsterhof/emsterhof%20(7).jpg

Aan de ene kant van De Emsterhof ligt het fietspad over het voormalige spoorbaantracé en aan de andere kant ligt het Klompenpad dat zaterdag wordt geopend. Het pad loopt over een klein stukje land van de Bokma's, in het bos op de achtergrond.

Home