voor u gelezen in De Stentor van 24 mei 2012

 

Veluwe kan veel beter 'behekt' worden

 

Dit is het dan, het Veluws landhek, geen obstakel voor kleiner wild. foto Stichting Landschapsbeheer Gelderland

 

Dit is het dan, het Veluws landhek, geen obstakel voor kleiner wild. foto Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Stichting Landschapsbeheer Gelderland bindt de strijd aan met hekwerken en rasters die onnodig de trek van groot en klein wild verhinderen.

Donderdag 7 juni vindt op camping de Wildhoeve aan de Hanendorperweg in Emst-Gortel voor eigenaren van recreatieterreinen een open dag plaats met als denkbaar motto 'Hekken van de Veluwe'. De open dag is bedoeld om inspiratie op te doen voor het eigen erf of terrein.

De bijeenkomst begint om half twee met een presentatie en korte uitleg over het project. Daarna volgt een rondleiding over het terrein, waarbij een aantal praktijkvoorbeelden te zien is.

Hekwerken op erven of terreinen zijn vaak beeldbepalend in het landschap. Maar ze beperken de doorgang voor veel dieren. Veel van de bestaande hekken kunnen wellicht aangepast worden in hoogte, kleur of materiaal, of zelfs worden weggehaald.

Speciaal voor geïnteresseerden is een ontwerp gemaakt voor een Veluws landhek. Een houten hek geeft een landschappelijke uitstraling aan een weiland of terrein. Het Veluws landhek is gebaseerd op de oorspronkelijke vormen die op de Veluwe voorkwamen. Per gebied waren er wel uiterlijke verschillen, maar het Veluws landhek past in ieder landschapstype.

Op zaterdag 23 juni is er voor paardenhouders vanaf 13.30 een open dag bij stal Van Laar aan de Voorthuizerweg 2 in Nijkerk.

Aanmelden voor de open dagen, tips, bouwtekening van het Veluws Landhek, opgave voor gratis plaatsing gaat via

Home