Voor u gelezen in de Stentor.

 

Zo vaak komt het tegenwoordig niet meer voor, daarom vinden wij dit een plaatsje op de website van ons Emster Belang waardig.

 

'Gewoon blijven' geheim lang huwelijk. Woensdag 17 augustus 2011

 

 

 

Het echtpaar Brummel uit Emst was gisteren 65 jaar getrouwd. foto Cees Baars

 

EMST - Berend Jan Brummel (Jan) en zijn echtgenote Gerdina (Dien) Brummel-Beumer uit Emst zijn erg trots op de felicitatiebrief die ze hebben ontvangen van koningin Beatrix vanwege hun 65- jarig huwelijk.

 

Maar dat is het niet alleen, zegt Jan (85). "We hebben ook een felicitatiebrief van de Commissaris van de Koningin. En de burgemeester komt ook nog."

Op 16 augustus 1946 traden Jan Brummel en Dien Beumer in het huwelijk. Ze kregen zes kinderen en hebben inmiddels tien kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. "Die komen allemaal op ons feest," zegt de bruid.

Vlak na de oorlog, in oktober 1945, fietste de toen 19-jarige Jan Brummel op een mooie zondagavond door de Stationsstraat in Epe. Hij zag voor de winkel van schoenmaker Slot (nu Bouquet & Brocante) een mooie jonge vrouw staan. Dat bleek Dien Beumer van de Spiekerweg uit Zuuk te zijn. Dien was op weg naar haar ouders in Zuuk en ontmoette op de Stationsstraat een oude schoolvriendin, met wie ze even stond bij te kletsen. Jan Brummel durfde niet meteen te stoppen en fietste een eindje in het rond, maar kwam uiteindelijk wel weer uit aan de Stationsstraat. Hij had inmiddels een vriend opgetrommeld, want alleen op een meisje afstappen, dat durfde hij niet zo goed. Hij vroeg Dien of hij haar naar huis mocht brengen. Op dat moment werkte Dien als dienstmeisje voor dag en nacht bij Huize Renderloo op de Renderklippen. Dien werd keurig naar huis gebracht en er werd meteen een vervolgafspraak gemaakt. "En zo is het gekomen," zegt Jan.

Hij was op dat moment boerenknecht en werkte bij zijn vader. Maar af en toe schnabbelde Jan er ook iets bij als loonwerker. Hij was de enige in de buurt van de Pollen die een paard had. Ook werkte hij af en toe als bakkersknecht.

Als je het briljanten echtpaar vraagt wat nu eigenlijk het geheim is van een langdurig huwelijk zeggen ze allebei dat je 'gewoon' moet blijven, geen gekke dingen moet doen en hard moet werken. "En het leven is geven en nemen en als je dat kunt en je gezondheid laat het toe, dan lukt het best." De gezondheid van beiden is nog redelijk. Jan gaat iedere woensdagmorgen nog naar de markt in Epe. Meestal komt hij terug met fruit en een visje voor beiden. Dien kan nog steeds koken als de beste en de kleindochters leren heel veel van haar. Ouderwetse 'kruudmoes' is haar specialiteit. Ze leert ook de kleinkinderen allerlei oude liedjes en die kent ze allemaal nog uit haar hoofd.

Jan ging tot enkele jaren geleden nog voetballen met zijn kleinkinderen en dan op klompen. Regelmatig ging dan de rechterklomp stuk. "Och," zegt Jan, "een klompenmaker moet toch ook iets verdienen."


Het feest wordt gehouden in een feesttent op het erf van De Pollenhoeve, waar ze al die 65 jaar hebben gewoond.