Voor u gelezen in De Stentor, 26 december 2011

 

Warm gevoel in een frisse nacht

 

Een paar honderd mensen zongen op kerstavond 'evergreens' als 'Komt allen tezamen' op het Hezeplein. foto Hans van de Vlekkert

EMST - Graadje of vier, fris windje erbij, echt weer om een capuchon op te zetten of het hoofd wat dieper in de kraag te steken. Ondanks de kille kerstavond hadden zich een paar honderd mensen verzameld op het Hezeplein tussen café-restaurant Van de Schepop en autobedrijf Riphagen om er een warm kerstgevoel op te doen tijdens de volkskerstzang, die voor de derde keer werd gehouden en traditie lijkt te worden in Emst.

Alleen de ambiance al was (hart)verwarmend. Op het Hezeplein waren vier grote vaten geplaatst, waar de vlammen uitsloegen. En op het grote scherm, waarop de tekst werd geprojecteerd van de kerstliederen die op het programma stonden, was af en toe ook een afbeelding te zien van een knappend houtvuur of een brandende kaars.

Wie niet genoeg had aan de sfeer, kon zich warmen aan de saamhorigheid die uitgaat van het gezamenlijk zingen van liederen. Tijdens de voorbereidingen al werd daar blijk van gegeven. Een kerstsamenzang kan alleen dankzij de medewerking van een groot aantal mensen, onder wie ehbo'ers met fluorescerende hesjes die paraat stonden voor het geval er een ongelukken zou gebeuren. Dankzij de medewerking van Van de Schepop en Riphagen kon de kerstsamenzang gedeeltelijk op hun terreinen plaats vinden. Riphagen had zelfs de garage opgeruimd en ter beschikking gesteld, zodat de muzikanten van muziekvereniging Prins Bernhard een mooie centrale en beschutte plek hadden om de kerstliederen muzikaal te begeleiden. Alhoewel de tekst dus werd geprojecteerd op een scherm waren het louter 'gouwe ouwen' die op het programma stonden. Velen kenden de tekst uit het hoofd. Terwijl op de Hoofdweg, op een steenworp afstand, af en toe een lege bus van de Veluwelijn passeerde en wat autoverkeer, kwamen 'evergreens' voorbij als 'Nu daagt het in het oosten', 'Hoor de eng'len zingen d'eer', 'Komt allen tezamen' en (bijna) uiteraard 'Midden in de winternacht'. De volkskerstzang werd muzikaal besloten met een massaal aangeheven 'Ere zij God' en sociaal met een kerstkoekje en een bekertje warme chocola en warme Glühwein.

Home