Voor u gelezen in De Stentor van 9 september 2012. Ploegen voor de mooiste voren 

Een van de deelnemers, druk met de beginvoor.foto Hans van de Vlekkert

Een van de deelnemers, druk met de beginvoor.foto Hans van de Vlekkert

EMST - Op maar liefst negen hectare bouwland, beschikbaar gesteld door Jan Pijkeren, werden zaterdag ploegwedstrijden gehouden aan de Kerkhofweg in Emst.

Uit alle windstreken kwamen in totaal 45 deelnemers naar deze schitterende locatie. De ene oldtimer zag er nog mooier uit dan de andere. 

Er werd gestreden in vier categorieën, te weten rondgaande ploegen gedragen, rondgaande ploegen getrokken, tweewielige tractoren en een- en tweescharige kleine ploegen. De jury, bestaande uit Jan Bibo, Dolf Visser, Aloys Schut en Bé Brummel, lette op heel veel onderdelen. Zo moet de beginvoor recht en vlak zijn, doorsneden, schoon en uniform. Ook moeten de voren voldoende diep zijn.

Bij een ploegwedstrijd zijn maximaal 100 punten te behalen, maar er zijn ook strafpunten denkbaar, bijvoorbeeld als een perceel niet klaar is, of als een deelnemer hulp krijgt bij het ploegen.

Eén van de aandachtige toeschouwers was Hugo Berends uit Oene.

Ondanks het Oenerfeest kwam hij toch kijken bij de ploegers.

,,Dit is mijn grote hobby'', zegt Berends. Zelf heeft hij thuis ook nog paar oldtimers staan. ,,Enkele jaren geleden heb ik een ploeg verkocht aan Marcel Rorije uit Emst. Hij heeft de ploeg helemaal gereviseerd en ik ga zo eens kijken hoe hij het doet. En dan straks toch ook nog even kijken naar de optocht in Oene.'' Dit jaar werden voor het eerst de ploegwedstrijden in Emst georganiseerd door Stichting Contact Groep Veluwe, in samenwerking met Bé Brummel.

Home