voor u gelezen in De Stentor van vrijdag 27 juli 2012

Polen-meldpunt Gortel boordenvol symboliek

GORTEL - Mensen tot nadenken stemmen. Dat is de bedoeling van kunstenaar Hans Keizer uit Gortel met het interactieve Polen-meldpunt aan de Pollenseveenweg.

Het kunstwerk, dat eerder dit jaar zonder er ruchtbaarheid aan te geven door Poolse werknemers werd ingewijd, zit boordenvol symboliek. Het bestaat uit een zwart-witte paal met een Europees vlaggetje erop. Voor de paal staan drie tonnetjes in de kleuren rood, wit en blauw, die zowel de rood-witte Poolse vlag als de nationale driekleur van Nederland symboliseren. De 'microfoon', waarin men z'n klacht kan inspreken over Polen blijkt bij nader inzien een spiegel te zijn, waarin de klager met zichzelf wordt geconfronteerd.

De achterkant bestaat uit een toiletpot. De 'gebruiksaanwijzing' bij het kunstwerk meldt dat men zijn klacht moet afsluiten door één minuut goed in de rioolbuis te kijken. Ook wordt aangeraden om Mattheus 15 de versen 15 tot 18 te lezen. Daarin staat dat wat de mond in gaat, in de buik komt en van daar als ontlasting wordt uitgeworpen, maar dat wat uit de mond voortkomt, uit het hart komt en dat dit de mens verontreinigt.

Het kunstwerk dat met 'polen' ook de plus en de min van een accu en daarmee de spanning in Europa symboliseert, staat aan een van de onlangs gepresenteerde fietsbeeldenroutes in Epe.

Eper tijdpad
De fietsbeeldenroute door Epe, Emst, Vaassen, Gortel en Schaveren is één van de twee waarvan onlangs een handzaam boekje is gepresenteerd met beschrijvingen van de route en de kunstwerken die men onderweg aantreft.

Initiatiefnemer KunsthuisKEK wil door middel van deze routes een 'Eper tijdpad' realiseren door zowel beelden van toen, beelden van nu en beelden van later op te nemen. Het is namelijk de bedoeling dat er nog twee fietsbeeldenroutes komen, één in 2013 en één in 2014, zodat er vier verschillende lussen ontstaan die als vier bloembladen ontspruiten vanuit het centrale punt, te weten KunsthuisKEK aan de Beekstraat in Epe.

Home